MENTRUM
Ifjúsági
Mozi

Filmek, amelyeket érdemes várni 2022-ben, 1. rész

2021 után idén is jelentkezünk két részes cikksorozatunkkal, melyben az idei, vagyis 2022-es mozifilmes kínálatot összesítjük, szubjektív módon. Az első részben ezúttal is az animációs alkotások kerülnek terítékre.

Rengeteg animációs alkotás kerül idén a mozikba vagy épp a streaming szolgáltatók kínálatába. Sajnos a járvány miatt 2022-ben is akad majd olyan mozifilm, amelynek korábban lett volna az eredeti bemutatója, ám azt elhalasztották az idei évre. Reményeink szerint hamarosan végre megtörténnek ezek a bemutatók is.

Eredetileg februárra tervezte a UIP-Duna Film a Szörnyviadal (Rumble) magyar bemutatóját, melyet tavaly óta tologatnak ők is az eredeti forgalmazó és a vírus miatt, ám a cikk írásakor a film végül lekerült a magyar bemutatók listájáról. Az, hogy végleges vagy csupán ideiglenesen, az nem ismert. A filmet Amerikában a Paramount+ mutatta be még decemberben.

Szintén tavalyról maradt meg a régóta bemutatásra váró Bob burgerfalodája-mozifilm - igaz, ennek ellenére még mindig nem láthattunk egyetlen másodpercet sem a filmből -, nyáron érkezik a szintén régóta elkészült Minyonok: Gru színre lép című Illumination alkotás, melyben azt láthatjuk, amikor a kicsi Gru és a minyonok először találkoznak.

Folytatásokban 2022 sem okoz csalódást. Még a tavasz során érkezik az élőszereplős-hibrid mozifilm, a Sonic, a sündisznó 2. része, őszre várható a Shrek spinoffjának, a Csizmás, a kandúrnak a folytatása, mely az eredeti alkotás után 11 évvel később készül el. A Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság. Ősszel pedig a Pókember: Irány a Pókverzum! folytatásának első része is tiszteletét teszi a mozivásznakon, mely az első rész népszerűségét látva nem is igazán okoz meglepetést, hogy elkészülhet.

A folytatások mellé mindig kellenek az új alkotások is, amelyből 2022-ben sem lesz hiány. Már tavasszal bemutatkozik a Disney-Pixar következő eredeti alkotása, majd nagyjából ugyanekkor a DreamWorks is előrukkol egy saját produkcióval. Előbbi stúdiótól egy kisgyerek érzelmei kerülnek középpontba, míg a konkurenciánál gonosz karakterek próbálnak jó útra térni. Év közben érkezik még a DC szuperhősvilágában játszódó történet, melyben az ismert hősök állatai kapnak főszerepet és lényegében nekik kell megmenteni az Igazság Ligáját.

Nyáron a Disney-Pixartól érkezik a Toy Story sinoffja, a Lightyear, év végén pedig az egyelőre nem sok információval rendelkező Fura világ és a cím nélküli Super Mario mozifilmek is érkeznek. Előbbit a Disney szállítja, míg utóbbit az Illuminationtől láthatjuk.

Szörnyviadal
Tervezett hazai bemutató: ?

Amerikában végül a Paramount+ mutatta be a filmet, nemzetközi, főleg hazai bemutató nem ismert jelenleg.

Pirula panda
Tervezett hazai bemutató: március 10.

A Disney és Pixar "Pirula Panda" című filmje bemutatja Mei Lee-t, a 13 éves magabiztos lányt, aki próbál anyukája kötelességtúdó lánya lenni, miközben küzd a kamaszkori problémákkal. Védelme érdekében édesanyja, Ming mindig lánya közelében van, ami egy sajnálatos valóság a kamasz számára. És ha a változások a lány érdeklődési körében, kapcsolataiban és testében nem lenne elég, mindannyiszor, amikor ő túl izgatott lesz ( szinte mindig), átváltozik egy hatalmas vörös pandává. A filemet az Oscar-díjas Domee Shi (Bao Pixar rövidfilm) rendezte és Lindsey Collins gyártotta.

A rosszfiúk
Tervezett hazai bemutató: március 31.

Miután egy életen át legendás rablásokat hajtottak végre, öt hírhedt rosszfiú – Mr. Farkas, Mr. Kígyó, Mr. Piranha, Mr. Cápa és Ms. Tarantula – nekiveselkednek az eddigi legnehezebb kihívásnak... megpróbálnak jó útra térni. Még senki nem bukott ekkorát a megjavulással, mint a Rosszfiúk, a DreamWorks Animation új animációs filmjében.

Sonic, a sündisznó 2.
Tervezett hazai bemutató: április 7.

A világ kedvenc kék sündisznója visszatér a kalandok következő szintjére a Sonic, a sündisznó 2-ben. Miután letelepedett Green Hillsben, Sonic minden vágya, hogy bebizonyítsa: megvan benne az, ami ahhoz kell, hogy igazi hős legyen.

Nem kell sokat várnia, hogy próbára tegye magát, ugyanis Dr. Robotnyik visszatér, ezúttal új társával, Knucklesszel, és egy smaragdot keresnek, amelynek ereje civilizációkat képes elpusztítani. Sonic összeáll saját segítőjével, Tailsszel, és együtt vágnak neki a világkörüli útnak, hogy megtalálják a smaragdot, mielőtt rossz kezekbe kerülne...

DC Szuperállatok ligája
Tervezett hazai bemutató: május 19.

Clark és Krypto egymás legjobb barátai, akik csapatmunkájukkal kicsit megkönnyítik Metropolis lakosságának mindennapjait, tisztán tartva a bűnözőktől és a veszélytől. Ám amikor Supermant egy kriptonit kiüti, majd az Igazság Ligájának többi tagja is lassan padlóra kerül, Krypto hamar a mancsába veszi az ügyet és saját maga próbálja megmenteni a napot. Illetve ez így nem teljesen pontos, mivel a többi szuperhős állatot is bevonja az akcióba.

Bob burgerfalodája: A film
Tervezett hazai bemutató: május 26.

A népszerű sorozat hamarosan a mozikban is próbára teszi a közönséget.

Lightyear
Tervezett hazai bemutató: június 16.

A "Lightyear" a Disney és a Pixar eredeti filmje. Ez a sci-fi akció-kalandfilm Buzz Lightyear eredettörténetét meséli el - a hősét, aki a játékot inspirálta - bemutatva a legendás Űrvadászt, aki rajongók generációit nyeri meg. Az Annie-díjas rendező és veterán Pixar-animátor, Angus MacLane, aki a 2016-os „Szenilla nyomában” társrendezője volt, a „Lightyear” élén áll. Galyn Susman („Toy Story: Múlt idő” rövidfilm) producerrel.

Minyonok: Gru színre lép
Tervezett hazai bemutató: június 30.

Idén nyáron jön a világ legsikeresebb animációs sorozatának legújabb filmje, a MINYONOK: GRU SZÍNRE LÉP, melyből kiderül, hogyan vált valóra egy 12 éves fiú álma, hogy ő legyen a világ legnagyobb szupergonosza.
A borzas hajú, trapézgatyás Gru kertvárosi kamasz a 70-es években. Az Álnok Hatos nevű szupergonosz szupercsoport rajongójaként tervet kovácsol, hogy elég gonosz legyen ahhoz, hogy beállhasson közéjük. Szerencsére segítsége is akad az állandóan galibát okozó hűséges minyonok személyében.
Amikor az Álnok Hatos elkergeti a főnöküket, a legendás harcost, Willám Kezet, Gru jelentkezik tagnak. A dolog nem megy jól, és még rosszabbra fordul, amikor Gru túljár az eszükön, és hirtelen azon kapja magát, hogy ő lett a csúcsgonoszok halálos ellensége. Menekülés közben Gru váratlan forrásból kér segítséget: magától Willám Kéztől, és rájön, hogy olykor még a rosszfiúknak is elkél egy kis baráti segítség...

Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság
Tervezett hazai bemutató: szeptember 22.

Két hónappal az első film eseményei után Csizmás, a kandúr rájön, hogy kalandszenvedélye megtette a magáét: kilenc életéből nyolcat elhasznált, így már csak egy maradt neki. Eposzi utazásra indul, hogy megtalálja a misztikus Utolsó kívánságot, és helyreállítsa mind a kilenc életét.

Spider-Man: Across the Spider-Verse, Part One
Tervezett hazai bemutató: október 6.

Folytatódik Miles Morales Pókember-kalandja a multiverzumon át.

Fura világ
Tervezett hazai bemutató: november 24.

A Disney új akció-kaland animációs filmjében feltérképezetlen területekre és veszélyes vidékekre jutnak el a főszereplők.

Cím nélküli Super Mario film
Tervezett hazai bemutató: december 22.

A népszerű vízszerelő elindul, hogy megmentse a hercegnőt. Ezúttal a Minyonok és a Gru-filmek stúdiója készít filmet Super Mario kalandjaiból.

További filmek 2022-ben

The Ice Age Adventures of Buck Wild (Disney+)
Luck (Apple TV+)
cím nélküli Éjszaka a múzeumben-film (Disney+)
Wendell and Wild (Netflix)
The Sea Beast (Netflix)
Apollo-10,5: Űrkorszaki gyerekkor (Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood (Netflix))
Guillermo del Toro’s Pinocchio (Netflix)
My Father’s Dragon (Netflix)
Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles: The Movie (Netflix)