Kritika: Verdák az utakon 1. évad

Kritika: Verdák az utakon 1. évad

Villám McQueen és Matuka visszatérnek a Verdák új spinoffjában, mely a Disney+ Day keretein debütál. Vigyázat, a cikk spoileres a sorozatra nézve.

Hihetetlen, hogy már több, mint 15 évvel ezelőtt bemutatkoztak a Pixar beszélő autói, főszerepben az autóversenyzés potenciális legnagyobb tehetségével és a kissé együgyű, de mindig szerethető autómentővel. 2006-ban, mikor bemutatkozott a film, nem biztos, hogy mindenki számolt a film népszerűségével, amely trilógiává nőtte ki magát, két spinoff filmet is kapott a Repcsik képében, illetve megannyi rövidfilm is készült Villám és Matuka főszereplésével. És most egy újabb sorozat kap lehetőséget a bizonyításra. A Verdák az utakon 9 részes első évada a Disney+-on debütál a Disney+ Day keretein belül.

A Disney jóvoltából volt szerencsénk megnézni több epizódot is, ami alapján könnyen megállapítottuk, hogy a sorozat hozza azt a szintet, amit már megszokhattunk az eddig látott különböző anyagokban. Igazából amit sikeresen felépítettek a készítők a trilógia alatt, azaz Villám és Matuka kapcsolata, az a szíve ennek az új sorozatnak is. Az ő személyiségük, kapcsolatuk ésjelenléük nélkül nem is készülhetett volna el ez a sorozat sem.A Verdák az utakon, mint ahogy az már eddig is sejthető volt, Villám McQueent és Matukát követi nyomon, amint Kipufogófürdőből elindulnak egy országokat átszelő kalandra, hogy találkozzanak Matuka nővérével és megünnepeljék az esküvőjét. Útközben minden megálló egy külön kaland, elképesztő útszéli látnivalókkal és színes új karakterekkel.

A sorozat minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet kedvenc verdáink párosára, ami bolondos, vicces és kalandos történetekhez vezetnek. Az első részben például igen gyorsan lezavarják a felvezetést, konkrétan Villámmal együtt tudja meg a néző is, hogy Matukának van egy nővére, aki épp a lagzijára készül, majd rövid gondolkodás után a főszereplők együtt indulnak el a nagy útra. Innen is kapta a sorozat a címét. Útközben egy dínóparkban kötnek ki, majd Matuka képzelőerejének köszönhetően a kőkorban köt ki. Ebben az álomban természetesen Villámnak is helye van. Ez a jelenetsor gyurmaanimációra hajazó stílusban készült. Rögtön ez az első epizód a korábbi rövidfilmes történeteket, a Matuka meséit idézi meg azzal, hogy Matuka elmesél egy talán meg nem történt történetet, amiben Villám is szervesen részt vesz.

A folytatásban is elképesztő kalandokba keverednek hőseink. Úgy, mint a második részben, mikor egy nagy vihar elől menekülve megszállnak egy kastélyban, mely egyben szellemjárta is. Míg Matuka átalussza az egész éjszakát, Villámot kísértik a helyi szellemek. Mind tudjuk, hogy Matuka nem a leggyorsabb autó. Nem is erre tervezték. Egy másik részben Matukát felturbózzák, de nem bír a sebességgel, majd sajnos elhuny. Találkozik a Halállal is, de kicselezi azt és visszajut az élők sorába és folytatja az utazást Matukával.Az első évad nagyjából kereknek és lezártnak van tervezve, de mégis nyitva hagyva egy kiskaput a lehetséges folytatásra. És természetesen nem árulunk zsákbamacskát, ha előre eláruljuk, hogy a sorozat végére megismerjük Matuka nővérét is. És az utolsó részben még egy vendégszereplőt is viszontláthatunk a filmtrilógia 3. részéből.

A Verdák az utakon nem okoz meglepetést, könnyed szórakozást ígér mind a 9 epizódja alatt, mely sokkal nagyobb mértékben hasonlít a Matuka meséire, mint kellene. A kettő közti különbség, hogy itt egy átívelő sztorit követhetünk végig. Rövid, mindössze 8 perces játékideje miatt minden kaland pörög, mint a versenyautók kereke. A sorozatnak talán ez a legnagyobb hibája, hogy rövidkék az epizódok. Igazságszerint elbírt volna hosszabb epizódokat is, amire a streaming is lehetőséget biztosított.

A Disney+ Dayen, szeptember 8-án a teljes első évaddal érkezik a Verdák az utakon a Disney+ kínálatába.