MENTRUM
Újdonságok

A Da Vinci júliusi újdonságai

Rengeteg premier debütál júliusban a Da Vinci műsorán. Érkezik többekközt a Ramsay családról készült sorozat, főszerepben Gordon Ramsay lányával, egy különleges világkörül versenyről készült műsor is látható lesz, valamint hasznos infókat tudhatunk meg a cukorról, a szénhidrátról és a stresszről is. Tartsatok a Da Vincivel!

Bajnokok a világ körül - új sorozat
19-től hétköznap 17:30-kor

Hat szuper sportos gyerek versenyez a Föld körül a világ legkeményebb és legkevésbé szokványos sportágaiban! Guatemalától Mongóliáig, Japántól Kenyáig minden különleges helyi sportot kipróbálnak, és versenyeznek a lakosokkal. Vajon ki nyer majd?

A Ramsay család kalandjai - új sorozat, csatornapremier
26-tól hétvégente 16:05-kor

Matilda, becenevén Tilly imád főzni, ezért átveszi az irányítást a konyhában és fincsi recepteket mutat be. Apukájával, aki Gordon Ramsay, a híres séf, ínyenc csevegésekben beszélik meg az elkészülteket, és rengeteg hasznos konyhai tippel szolgálnak.

Fedezzük fel a csodálatos bolygót - új évad
19-től hétköznap 21:00-kor

Ez a lebilincselő tudományos dokumentumfilm sorozat a leglenyűgözőbb helyeket tárja fel a Földön, benne és fölötte. Minden egyes epizódban egy helyi tudós segít, hogy többet tudjunk meg az adott területről, és úgy magyaráznak, hogy minden korosztály számára érthető legyen - a természeti jelenségektől a környezetvédelemig. Élj fenntarthatóan és tudd meg, mitől ilyen varázslatos a Föld. 

Az igazság a cukorról
11-én 22:00-kor

Az újságokban újabban folyton a cukorfogyasztás veszélyeire és az ezzel járó egészségügyi kockázatokra figyelmeztetnek. De a cukor valóban ilyen csúnya dolog lenne? Fiona Philips újságíró megpróbál utánajárni. Négy önkéntes segítségével Fiona bemutatja, mit tesz valójában a cukor testünkkel és a megvonás milyen előnyökkel jár egészségünkre nézve. Azt is láthatjuk, hogy mi a tudományos magyarázat arra, amikor rendkívüli módon kívánjuk az édeset, és hogy miért van tele hozzáadott cukorral minden bolti kedvencünk.

Az igazság a szénhidrátról
18-án 22:00-kor

Imádjuk a szénhidrátokat, de lehetnek-e egészségesek? A szénhidrátok vagy kulcsfontosságúak vagy éppen veszélyes gyilkosok, melyek a gyulladásokkal, elhízással, cukorbetegséggel és szívbetegséggel hozhatók összefüggésbe. Mégis hogyan tudhatjuk, hogy az ebédre elfogyasztott héjában sült krumpli megfelelő táplálékforrás-e, vagy éppen a megbetegedés előszobája? Ebben a szórakoztató és tanulságos dokumentumfilmben műsorvezetőnk, Xand Van Tulleken átvezeti a nézőket a szénhidrátok tudományának útvesztőjében - teszi mindezt rengeteg megérzéseinknek ellentmondó, de tudományosan alátámasztott kivétellel.

Az igazság a stresszről 
25-én 22:00-kor

A "a 21. század népbetegsége". A rendkívül pörgős modern időkben emberek milliói mondják magukat stresszesnek, és úgy tűnik, sokan büszkék is erre. De mi lenne, ha másként állnánk hozzá a stressz kérdéséhez? Mi lenne, ha azáltal, hogy megértjük a stresszt és az erőt, ami benne rejlik, hasznunkra fordíthatnánk azt? A stresszt nem csak hírből ismerő Fiona Philips és három stresszes önkéntes egy egyedülálló kísérletben vesz részt. Ezen a stressz világába vezető fordulatos és felszabadító tudományos utazáson Fiona felfedezi, hogyan lehet a legjobban kordában tartani a stressz szintjét, vagy, hogyan segíthet a stressz abban, hogy jobban teljesítsünk.

Da Vinci Sportnap - összeállítás
24-én 17:00-21:00 között

Vigyázz, kész rajt! Július 24-én szombaton a legjobb atlétáknak szurkolunk és a sportok izgalmas világát mutatjuk be!

A Történelem másképp a különböző korokban népszerű sportokat, míg a Csak nem egy találmány a versenyek jövőjét mutatja be. A Te tudtad? a sportban rejlő tudományról, a Fedezzük fel a csodálatos bolygót kapcsolódó epizódja pedig a sportok környezetvédelemben betöltött szerepéről szól.