MENTRUM

Éves nézettség: 2020

2020 is tartogatott meglepetéseket, minden értelemben. Ebben a bejegyzésben a nézettségi eredményeket vesszük végig.

2019-hez hasonlóan tavaly sem volt kihívója a Nickelodeonnak. Az év eleji magabiztos, többször előny év végére igencsak visszaesett, 12-15 százalékos részeredménye egészen 10 százalékra esett vissza, az év utolsó napjaiban pedig már 6 százalékkal nyerte a heteket. Ennek köszönhetően idén még toronymagasan vitte az első helyet. Talán egy év múlva új trónörököst köszöntünk?

Az év nagy nyertese a Nick Jr. és a 2019-ben indult Nicktoons, hiszen mindketten feljöttek a dobogó másik két fokáram letaszítva ezzel a Minimaxot és az M2-t. Apropó, idéntől az M2-ről nem érkeznek adatok, így annak hiányában nem tudjuk közölni az eredményeit. A Nick Jr. legnagyobb eredménye augusztusban volt, amikor 7.8%-ot nyert meg magának a nézettségi tortából, míg a Nicktoons szeptemberben ért el 7.56%-ot. Bár megközelítették e számaikat, túlszárnyalni már nem tudták önmagukat.

Ha hirdettünk nyertest, akkor muszáj vesztest is avatni. Ez a cím pedig tavaly nem másnak jutott, mint a Cartoon Network. Szép íves pályát járt be 2020-ban, év eleji második helyezése a maga 5.08%-ával folyamatos csökkenésnek indult, majd novemberben érte el a mélypontját 1.55%-al, az évet kerek 2 százalékkal zárta. Szép "teljesítmény".

2020-ban a JimJam nézettsége is napvilágot látott, miután levált a magyar adás a nemzetközi változatról. Iimmáron reklámok is láthatóak a csatornán. Nem kell szépíteni, a JimJam igencsak szép eredményeket ér el. Év elején megközelítette a 3%-ot, de átlagban év közben 2 százalék körül hozott, amivel olykor a Cartoon Networköt is megverte, de leginkább a Boomeranggal verseng.

A TV2 Kids szót sem érdemel. Mármint az eredményei. Annak ellenére szerepel ilyen gyengén, hogy a hasonló célcsoportot megcélzó csatornák többszörös eredményeket szállítanak, a csatorna a háztartások nagy részében is elérhető, rengeteg népszerű műsor szerepel a kínálatában, családi blockbuster filmek is láthatóak, mégis minden hiába. Talán nem elég az utánismétlés, és a háromhavonta érkező egy-egy premiersorozat? Valószínűleg igen, de azért ez az eredmény mégiscsak nem mutogatni való.

Íme tehát 2020 nézettségi eredményei a 9 gyerekcsatornához, melyhez adatokat kapunk. Mit gondoltok kedvenc csatornátok elért eredményeiről?

4-14-es korosztály, egész nap, közönségarány (SHR), 2020

Nickelodeon 11.42%
Nick Jr. 5.96%
Nicktoons 5.85%
Minimax 3.52%
Cartoon Network 3.10%
Disney Csatorna 2.53%
JimJam 2.25%
Boomerang 2.21%
TV2 Kids 0.58%