MENTRUM

Megszünteti egyik csatornáját a ViacomCBS – indul a TeenNick

Megszűnik az RTL Spike, felváltja a tiniket megcélzó TeenNick.

Az RTL Spike 2016-os debütálása óta rengeteg szériát mutatott be a magyar nézőknek, ám az utóbbi időben leginkább csak árnyéka volt önmagának. Sohasem tudta igazán megtalálni a saját közönségét. A műsorszerkezete napközben többnyire ismétlésekre épült. A premiertartalmaik folyamatosan szorultak egyre jobban vissza az esti órákra. Hiába próbálkoztak különböző sorozatokkal és filmekkel, kiugrást csupán a The Walking Dead világpremierrel érkező epizódjai tudtak okozni. Utolsó újdonságai között az október végén érkező A halottkém új évadja fogja jelenteni. Az elmúlt évek során realityk és nagyobbaknak szánt animációk színesítették a kínálatot. Itt volt látható a Pumpedék vagy a Playback párbaj. Először volt látható A galaxis őrzői animációs széria, a Batman: A rajzfilmsorozatot pedig szintén az RTL Spike-nak köszönhetően láthattuk végig, a hiányzó részek szinkronizálásával. Népszerű sorozatok is bemutatkoztak az elmúlt években: A visszatérők (The 100), Sötét árvák (Black Orphan) vagy az iZombie szintén itt debütáltak magyar nyelven.

A Nickelodeon és alcsatornái – a már sok éve bejáratott kicsiket megcélzó Nick Jr. és a viszonylag meglehetősen újnak számít rajzfilmekre kihegyeződő NickToons – már sok éve dominálják a magyar nézettségi toplistákat. Így feltehetően nem szorul sok magyarázásra, hogy a ViacomCBS miért döntött arról, hogy újrapozicionálják a még 2016-ban, az RTL brandinggel indított csatornájukat. A névvel, és a közhiedelemmel ellentétben a csatorna kezelését teljes egészében a ViacomCBS intézte. Így a váltás nem fog fennakadásokat okozni az üzemeltetőnek. 

Harsányi Gábor, a Viacom közép-kelet-európai vezérigazgatója annyival magyarázta a Spike átalakulását, hogy a csatorna nézettsége nem hozta az elvárt szintet. Pontos információkat nem közöltek a változás időpontjáról. Amint további információk derülnek ki a dátumról és az induló TeenNick műsorainak listájáról, arról beszámolunk majd. A TeenNick a tengeren túlon egész nap a tini és a fiatal felnőtt közönséget célozza meg, az estéket pedig a a NickRewind (korábban: NickSplat) műsorblokkja tölti ki, ahol a csatornához tartozó retro sorozatokból csemegézhetnek a nézők. Ennek a magyar érkezéséről azonban jelenleg nincs semmi információ. A csatornák tematikája változik, azonban a ViacomCBS piacvezető pozíciója továbbra is állandó marad.

Ennyivel azonban nem merülnek ki a változások: A ViacomCBS azonban nem mond le az általános szórakoztató tartalmaikról. A bejáratott Paramount filmcsatornájuk (jelenleg Paramount Channel néven) is átalakuláson megy át. Kiszakad a filmek bezártságából és átveszi a csatornacsalád általános szórakoztató szerepét, melyre az is utalt korábban, hogy a Yellowstone című sorozatot már ott is vetítették. Feltehetően a Spike által korábban elkezdett sorozatok is ide vándorolnak át. A Paramount Network címre átkeresztelődés érdekessége, hogy két évvel ezelőtt Amerikában a ViacomCBS hasonló döntést hozott, azonban ott a zászlóshajónak számító Spike megnevezést vezették ki teljesen, hogy helyet adjanak a Paramount Networknek.