MENTRUM
Újdonságok

Az HBO GO augusztusi újdonságai

A nyár utolsó hónapja kezdődik meg sokak bánatára. Az uborkaszezon csúcspontjaként is operáló hónapban ennek ellenére elvétve találkozhatunk néhány újdonsággal a hazai HBO online videótárának kínálatában, de világmegváltó premierekre azért ne számítsunk.

Tényleges sorozatpremierek között olyan tartalmakkal találkozhatunk, mint a spanyol Vagy így, vagy úgy. Fontos megemlíteni, hogy ez a sorozat kezdi az HBO Europe őszi szezonra betárazott saját gyártású tartalmainak felhozatalát. Az elkövetkező hónapokban hasonló nagykaliberű sorozatokra számíthatunk az HBO román, spanyol és norvég változataitól. Sajnos az előzetes információk alapján a tavalyi évhez hasonlóan idén sem számíthatunk magyar gyártású tartalomra tőlük, így az Aranyélet továbbra sincs veszélyben a trónján. Nem érdemes persze elfeledkezni sem a hónap legnagyobb dobásának számító könyvadaptációs Lovecraft Countryról sem, mely mögött olyan nagy nevek lakoznak, mint J. J. Abrams vagy Jordan Peele. Továbbá érkezik az amerikai thriller, A keselyű három napja és a német krimidráma, a Méltóság. A már kötelezővé vált krimi-dokumentumsorozat sem maradhat el a hónap újdonságai közül a Beavatási eskü személyében.

Tovább dübürög a Cartoon Network - Boomerang páros HBO-s együttműködése. A közönségkedvenc sorozatokra még egy rövid ideig várni kell. Erre az időre pedig felvezetésként érkezik vissza a kínálatba A Happó család, mely új évadot is hoz magával. Az előző hónapban felkerülő Grizzy és a lemmingek sem várat sokáig magára, ugyanis ott is érkezik a folytatás. A LEGO rövidfilmek újabb csúsztatása következtében kapott egy ehavi dátumot is, de már meg se lepne minket, ha végül nem kerülne bemutatásra most sem...

A hónap meglepetésének járó névleges díjat pedig talán a Légió 3. évadjának adhatjuk. A sorozat folytatása szinte derült égből villámcsapásként érkezik a kínálatba azután, hogy még a FOX+ sem mutatta be a folytatást.

 

SOROZATOK

ÚJ ÉVAD
Légió (Legion) - 3. évad
2020. augusztus 15. (szombat) - teljes évados bemutató

A Marvel képregényen alapuló sorozat David Haller – Xavier professzor és Gabrielle Haller fiának – története. Gyerekkora óta David egyik orvostól a másikig, egyik pszichiátriai intézetből a másikba került, azt hitték, hogy skizofréniában szenved. A harmincas éveinek elején azután találkozott a csinos és bajban lévő betegtársával, Syd Barrett-tel, és beleszeretett. Syd és Davis kénytelenek voltak szembenézni a sokkoló valósággal, a különös hangok és látomások, amiket tapasztalnak, valódiak.

ÚJ SOROZAT
A keselyű három napja (Condor)
2020. augusztus 2. (vasárnap) - teljes évados bemutató

A sorozat James Grady kémthrillerjén, illetve a belőle készült klasszikus filmadaptáción (A keselyű három napja) alapul. A középpontjában Joe Turner, a fiatal CIA-elemző áll, aki idealistaként azt remélte, képes lesz belülről megújítani a céget. Egy nap Joe briliáns, ámde szörnyűséges tervre bukkan, amely milliók életét fenyegeti. Felfedezése nem marad visszhang nélkül, az irodát támadás éri, és a kollégáit lemészárolják. Az egyetlen túlélőként Joe menekülni kényszerül, senkiben sem bízhat.

ÚJ SOROZAT
Vagy így, vagy úgy (One Way or Another)
2020. augusztus 8. (szombat) - teljes évados bemutató

Részben az HBO Espana és HBO Europe jegyzi az új spanyol sorozatot, amely a főváros sajátos világában játszódik. Miután hosszú évek óta nem látták egymást, Hache és Belén újra találkoznak Madrid egyik felkapott negyedében, a sajátos szubkultúrájú, a diákok és jampecek által kedvelt Malasañában. A két barát Madrid egyik külvárosából, Parlából származik, és a két világ elkerülhetetlen kulturális összecsapása vidám katasztrófához vezet. A főszerepekben Saida Benzal és Marta Martín látható.

ÚJ SOROZAT
Lovecraft Country (Lovecraft Country)
2020. augusztus 17. (hétfő), 03:00 - hetente

Atticus Freeman a II. világháború fiatal, fekete bőrű veteránja rajong a science-fiction regényekért. Hazatérése után a barátjával, Letitiával és a nagybátyjával elindul, hogy megkeresse apját, aki rejtélyes körülmények között tűnt el. Ez azonban nem is olyan egyszerű az 50-es évek fajgyűlölettel teli Amerikájában. Útjuk túlélésért folytatott küzdelemmé válik, ahogy szembe kell szállniuk a rasszista fenyegetéssel, és a szörnyekkel, melyek mintha H.P. Lovecraft írásaiból keltek volna életre.

ÚJ SOROZAT
Méltóság (Dignity)
2020. augusztus 14. (péntek) - teljes évados bemutató

A Colonia Dignidad titokzatos germán kultusz, amelyet az egykori náci katona, Paul Schaefer alapított Chilében. A központja egy kisvárosban volt, ahol évtizedeken át áldoztak az erőszak oltárán, embereket és gyerekeket kínoztak és öltek. Büntetlenül tehették mindezt, a Pinochet diktatúra védte őket. Az új kormány hatalomra kerülésével Chile végre készen áll arra, hogy véget vessen ennek az erőszakos örökségnek. A fiatal szövetségi ügyész feladata, hogy bíróság elé állítsa a szekta vezetőjét.

ÚJ SOROZAT | DOKUMENTUM
Beavatási eskü (The Vow)
2020. augusztus 24. (hétfő), 04:00 - hetente

A NXIVM (Nexium) szervezettel kapcsolatos botrány 2018-ban robbant ki, amikor szexkereskedelem, kényszermunka és zsarolás vádjával letartóztatták a vezetőjét, Keith Raniere-t, valamint legfőbb segítőtársát, a Smallville sorozatból ismert Allison Macket. Raniere önfejlesztő programok szervezésével kezdte pályafutását, de igazából egyfajta piramisjátékot szervezett, és már ekkor felmerült a molesztálás vádja. A sorozat áttekinti a szekta történetét, működését és megszólaltat egykori tagokat is.

ÚJ SOROZAT
Otthon (finn változat) (At Home - Finland)
2020. augusztus 4. (kedd) - teljes évados bemutató

2020 tavasza, Finnország a koronavírus-járvány idején. Hét finn filmrendező egy-egy rövidfilmet készített, bemutatva azt, az emberek hogyan élték meg a COVID-19 világjárvány okozta karanténhelyzetet. A rövidfilmek az elszigeteltséggel való találkozásról szólnak. Az emberek magányosnak érzik magukat, és ez esetenként abszurd módon kerül kifejezésre. A családtagok egészen váratlan reakciókkal szembesülnek a válság ideje alatt. Az Otthon című sorozat finn változata.

 

FILMEK

ÚJ FILM | CSALÁDI
Artemis Fowl
2020. augusztus 9. (vasárnap)

A tizenkét éves Artemis Fowl valóságos zseni. Nem akárkiktől örökölte képességeit, zseniális bűnözők leszármazottja. Amikor az apja rejtélyes körülmények között eltűnik, Artemis a hűséges védelmezője, Butler társaságában a felkutatására indul. Útja során felfedez egy ősi, föld alatti civilizációt, amelyet tündérek népesítenek be. Miközben megpróbálja kideríteni, hogy a tündéreknek vajon köze lehet-e az apja eltűnéséhez, háborúba keveredik a nagyhatalmú lényekkel. Eoin Coffer regényéből.

ÚJ FILM
Árnyék (Ying)
2020. augusztus 2. (vasárnap)

Kína az i.sz. 220-280-as években, a Három Királyság idején. Az önállóságát kivívó Jingzhou kiválik a Pei királyságból, melynek fiatal és kiszámíthatatlan királya belenyugszik az új helyzetbe. A főparancsnok Zi Yu viszont elégedetlen ezzel, és bonyolult tervet sző. A parancsnok titkos fegyvere az „Árnyék”, egy hasonmás, akivel mind az ellenséget, mind a királyt becsaphatja. Valójában az igazi főparancsnok már csak árnyéka régi önmagának, míg a hasonmása olyan, mint egy igazi parancsnok.

ÚJ FILM
Személyes háború (A Private War)
2020. augusztus 8. (szombat)

Marie Colvin korunk egyik leghíresebb haditudósítója. Félelmet nem ismerő, lázadó szellem, aki a világ legveszélyesebb helyeiről, háborús övezeteiből tudósít. Hangot ad a hangtalanoknak, miközben folyamatosan feszegeti a bátorság és az őrültség közötti határokat. Életét beárnyékolja a sok szörnyűség, amit látott. Marie most a neves háborús fotóssal, Pat Conroy-jal együtt a szíriai Homsba utazik, hogy megmutassa a világnak az ostromlott város életét. Ez életük legveszélyesebb kalandja.

ÚJ FILM
Lucy az égen (Lucy in the Sky)
2020. augusztus 30. (vasárnap)

Lucy Cola erős, kemény nő, aki valóra váltva álmát, űrhajósként eljutott a világűrbe. A végtelen feketeségben úszva, szemében tükröződik a Föld kék márványa, a félelem és csodálat érzése keveredik benne. A kozmikus magányban egyszerre érzékeli a fenséges hatalmasságot és a relatív jelentéktelenséget. Miután visszatér a Földre, a transzcendens élmény nem hagyja nyugodni Lucyt. Hirtelen túl kicsinek érzi a világot, szürkének a hétköznapokat, unalmasnak a férjét. Az élete lassan kezd szétesni.

ÚJ FILM
A halhatatlan (The Immortal)
2020. augusztus 30. (vasárnap)

Ciro, akit az egyetlen igazi barátja, Genny lőtt le, elmerül a Nápolyi-öböl sötét vízében. Ahogy a mélység felé sodródik, feltörnek benne az emlékek. 1980-ban pusztító földrengés sújtja a várost. A romok alól egy újszülött sírása hallatszik, Ciróé. Attól a naptól kezdve mindenki úgy hívja: a halhatatlan. Az élete során Ciro mindennel szembenézett, bármi is várt rá, egy olyan világban, ahol a halhatatlanság csupán egy másik módja a kárhozatnak.

ÚJ FILM
Halálkunyhó (Dead Shack)
2020. augusztus 7. (péntek)

Remeknek ígérkezik a hétvége a 14 éves Jason számára, régóta vágyott arra, hogy a barátaival lógjon. Az erdei házban tölti majd Colinnal, Colin nővérével és az ő szüleikkel. A dolgok váratlan fordulatot vesznek, amikor Jason, Colin és Summer a szomszéd kunyhójánál leskelődnek. Látják, ahogy egy nő két helybélit tálal föl az élőhalott férjének és gyerekeinek. A három tinire vár a feladat, hogy megvédjék magukat és a szülőket attól, hogy a szomszéd következő családi vacsorájává váljanak.

ÚJ FILM
Családi Románc Kft. (Family Romance, LLC.)
2020. augusztus 8. (szombat)

A világhírű német rendező, Werner Herzog első távol-keleti munkája egy mikrobüdzsével működő japán „családkölcsönző” vállalkozást mutat be, elmosva a határokat a dokumentumfilm és a fikció között. Yuichi Ishii az ügyfelek igénye szerint játssza a családtagok szerepét. Új megbízása keretében a tizenkét éves fiú, Mariho eltűnt apját kell alakítania. A kemény feladat még nehezebbé válik, amikor a szerepjáték keveredik a valósággal. Eközben a rendező az önmegtévesztés más formáit is bemutatja.

ÚJ FILM
Honey Boy
2020. augusztus 9. (vasárnap)

Shia LaBeouf forgatókönyve alapján készült film középpontjában egy fiatal gyerekszínész áll, aki amellett, hogy megpróbálja rendbe hozni kapcsolatát az apjával, meg kell küzdenie saját mentális épségéért is.

ÚJ FILM
Oda megyek, ahová te (I'll Go Where You Go)
2020. augusztus. 9 (vasárnap)

Vali és Mina nővérek, azonban nem is különbözhetnének jobban egymástól. Ráadásul az élet elsodorta őket egymástól. Egyikőjük énekes, álmodozó és érzelmes típus. A másik pedig terapeuta, távolságtartó és racionális. A szerető apjuk végül megtalálja a tökéletes lehetőséget, hogy összehozza őket, ha csak egyetlen hétvégére is, annak reményében, hogy a korábbi sérelmeket feledni tudják: Valinak egy meghallgatása van Párizsban, és Mina kíséri el őt annak ellenére, hogy lenézi húga szenvedélyét.

ÚJ FILM
Hammer
2020. augusztus 10. (hétfő)

Chris komoly bajban van. Egy félresikerült rablásért okolja a kábítószerkereskedő Adams. Az akció után egy hulla maradt, Adams pedig megsebesült, és bosszúért liheg. Mivel senki máshoz nem fordulhat, Chris az elidegenedett apja segítségét kéri, aki csak vonakodva vállalja, hogy kihúzza a nehéz helyzetből. Kétségbeesetten próbálják tisztázni Christ, mielőtt a dolgok még rosszabbra fordulnának. Emellett a két férfinak az apaság, a család kérdéseivel és a végzettel is meg kell küzdenie.

ÚJ FILM
Egy láthatatlan élet (The Invisible Life of Eurídice Gusmão)
2020. augusztus 15. (szombat)

Rio de Janeiro, 1950. Eurídice és Guida elválaszthatatlan testvérek, akik a konzervatív szüleikkel élnek. A zongorista tehetség Eurídice álma, hogy a bécsi Konzervatóriumban tanuljon. Mégis Guida az, aki elsőként eljut Európába, miután megszökik egy görög tengerésszel. Anélkül, hogy Eurídice tudna róla, Guida – egyedül és terhesen – visszatér Rióba. Az apjuk hazugsága miatt az évek úgy telnek, hogy mindketten a saját útjukat járják, abban a hitben, hogy egy világ választja el őket egymástól.

ÚJ FILM
Macska a falban (Cat in the Wall)
2020. augusztus 23. (vasárnap)

Élet egy lakótelepen a brexites Londonban. A felújítási tervek nagy számlát jelentenek a lakástulajdonosoknak, és megnehezítik a közösség életét. A vihar közepén az építész Irina, az egyedülálló, bolgár anya próbál kitörni, és visszautasítja a segélyeket, amiket a szomszédai nem. Feltüzeli a tulajdonosokat a tanács számlája miatt, de az angolok biztosítják, hogy a rendszerben mindenféle ellenállási kísérlet kudarcra van ítélve. Irina drasztikus döntést hoz, ami megváltoztatja az életét.

ÚJ FILM
Pajzán kíváncsiság (Curiosa)
2020. augusztus 29. (szombat)

Párizs 1895. Pierre, a párizsi dandy és költő, valamint barátja, Henri egyaránt szerelmes Marie-ba, a mentoruk lányába. Bár Marie a szomorú költőbe szerelmes, végül mégis a gazdagabb Henrihez megy feleségül. A hiúságában sértett Pierre Algériába megy, ahol találkozik Zohrával, az elbűvölő helyi lánnyal, akivel viharos kapcsolatba bonyolódik, és szenvedélyük az erotikus fényképezés lesz. Amikor egy esztendő múlva visszatér a lánnyal Párizsba, Marie Pierre-hez rohan, és vallomást tesz neki.

 

TOVÁBBÁ A KÍNÁLATBAN

2020. augusztus 1. (szombat)
Hupikék törpikék 2 (The Smurfs 2)
Távol (Away)
Hivatali eltávozás (Corporate Animals)

2020. augusztus 2. (vasárnap)
Élj és énekelj (To Live to Sing)
Annabelle 3 (Annabelle Comes Home)

2020. augusztus 3. (hétfő)
Kvíz-Show (Quiz Show)

2020. augusztus 5. (szerda)
A mocsár (The Swamp)

2020. augusztus 6. (csütörtök)
Legyen tánc (Let's Dance)

2020. augusztus 7. (péntek)
Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: The Rise of Skywalker)
Aki bújt (Ready or Not)
Grizzy és a lemmingek (Grizzy & the lemmings) 2. évad

2020. augusztus 13. (csütörtök)
Rosszfiú a szomszédban (The Wrong Boy Next Door)

2020. augusztus 14. (péntek)
Durr, durr és csók (Kiss Kiss, Bang Bang)
A Happó család (The Happos Family) 1. évad

2020. augusztus 15. (szombat)
Addams Family - A galád család (The Addams Family)

2020. augusztus 16. (vasárnap)
Két víz között (Between Two Waters)
Bloodshot (Bloodshot)

2020. augusztus 17. (hétfő)
Irány délre! (Goin' South)

2020. augusztus 18. (kedd)
Jumanji: A következő szint (Jumanji: The Next Level)

2020. augusztus 20. (csütörtök)
Zongoralecke – A balett (The Heart Dances - The Journey of The Piano: The Ballet)
Eszményi palota (The Ideal Palace)

2020. augusztus 21. (péntek)
Übergáz (Stuber)

2020. augusztus 22. (szombat)
Super 8 (Super 8)
Goldie (Goldie)
Kémesítve (Spies in Disguise)

2020. augusztus 23. (vasárnap)
Kszi, Simon (Love, Simon)

2020. augusztus 24. (hétfő)
Békavári uraság (The Wind in the Willows)

2020. augusztus 27. (csütörtök)
Édes vízi élet (The Life Aquatic with Steve Zissou)

2020. augusztus 28. (péntek)
LEGO MARVEL PÓKEMBER: Venom, a bosszantó (LEGO Marvel Spider-Man: Vexed by Venom)
Marvel szuperhősök: A Galaxis Őrzői: A Thanos fenyegetés (LEGO Marvel Super Heroes - Guardians of the Galaxy: The Thanos Threat)
Marvel szuperhősök: Fekete Párduc: Wakandai gondok (LEGO Marvel Super Heroes: Black Panther - Trouble in Wakanda)
Marvel szuperhősök: Felturbózva (LEGO Marvel Super Heroes: Maximum Overload)
Marvel szuperhősök: Bosszúállók (újra)gyülekező (LEGO Marvel Super Heroes: Avengers Reassembled)
A Happó család (The Happos Family) 2. évad

2020. augusztus 29. (szombat)
Bajos csajok (Mean Girls)
Élni (To Live)

2020. augusztus 30. (vasárnap)
Noé földje (Noah Land)

2020. augusztus 31. (hétfő)
Cool túra (Road Trip)

 

FOLYTATÓDÓ ÚJDONSÁGOK
Eltűnök a sötétben (I'll Be Gone in the Dark)
Tönkretehetlek (I May Destroy You)
Doom Patrol - 2. évad
Stargirl
104-es szoba (Room 104) - 4. évad