MENTRUM

A világjárvány hatásai a szórakoztatóiparban

A koronavírus rohamos terjedése rengeteg mindenre hatással van, amire talán az átlagember nem is gondolt volna. Ebben a cikkben a médiára és a szórakoztatóiparra gyakorolt hatásáról értekezünk.

Itthon elsőként az HBO csatlakozott a #maradjotthon mozgalomhoz, melyet az online videótárukkal, az HBO GO segítségével tesznek lehetőre. Tudják ők is, hogy az otthonmaradás nagyjából egyenlő a sorozatozással, filmezéssel, így kaptak ők is az alkalmon, hogy reklámozzák a streaming szolgáltatásukat, miközben bíztatnak arra is, hogy magunk és mások védelmében is maradjunk otthon. Alternatív forrásként erre a célra a Netflix is megfelel, így az otthoni szórakoztatást a tévécsatornák mellett több streaming szolgáltató is biztosítja. Ebben az ügyben fejlemény, hogy a netflix és a YouTube az EU kérésére csökkentette a szolgáltatásaik által generált adatforgalmat 25%-al a következő 30 napban, ergó gyengébb minőségben kapjuk a tartalmaikat. Emellett, ahol van már Disney+, ott ők is csökkentik a forgalmat, a franciáknál pedig két héttel el is halasztották az indulást.

Veszélybe kerültek az újdonságok.

Szinte nincs már olyan tartalomgyártó, amely ne állította volna le a sorozataik gyártását. Kezdve a WarnerMediával, a Netflixen keresztül az amerikai országos csatornákon át a hazai csatornák műsoraikig minden forgatás leállt. Talán csak elvétve akad egy-kettő, ám a teljes fejleményeket, folyamatos frissítéssel a Sorozatjunkie gyűjti össze, nagyon részletesen. Néhány pont, amit befolyásolhat a forgatások leállása:

              - kevesebb premierepizód vagy új sorozat
              - befejezetlen sorozatévadok
              - berendelésre nem kerülő, nem leforgatott pilotok
              - lejáró szerződések, máshová vándoroló színészek

Hazai helyzet

Nem csak forgatások leállásával járnak a korlátozások, hanem idehaza például a szinkronizálás is lepihen, első körben két hét erejéig. A héten írtunk már erről, így itt csak pár szó erejéig említsük meg, hogy a szinkronizálás leállása befolyásolhat különböző premiereket és azok sugárzását. Már biztosan hatással van az HBO szinkronos premierjeire, mely minimum két hét késéssel érkezik a szolgáltató platformjára és a tévébe, de az MTVA elárulta kérdésünkre, hogy az Odaát 12. évadát nem halasztják a nem létező szinkron miatt, hanem műsorra tűzik, csak épp feliratosan. Más lehetséges halasztásokért érdemes elolvasni a linkelt cikket.

Hazai fronton az RTL Klubnál felfüggesztették a Házon kívül, a XXI. század és a Portré felvételeit, a Barátok közt esetében pedig a tavaszi szünetet hozták előbbre. A csatorna hírszerkesztősége két részre oszlott, akik felváltva járnak be dolgozni. A Survivor új évadát sem forgatják le idén, az Éjjel-nappal Budapest forgatásai nem állnak le, csak szigorítanak rajtuk. A Drága örökösök 3. évadának vetítése tovább folytatódik, a 4. évad forgatásai két hétre lepihennek, míg A mi kis falunk 5. évadának forgatása el sem tudott kezdődni, mivel az áprilisra volt ütemezve. A z RTL Klub Pilisszentlélek polgármesterével a későbbiek folyamán tárgyal, hogy amint a lehetőségek megengedik, megtudják kezdeni a munkálatokat.

A TV2 ezúttal is később reagált, de ők is szigorú döntéseket hoztak. Az eddig élőben jelentkező Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpada most vasárnap (március 22.) felvételről fog menni, miután pénteken végül közönség nélkül felvették az adást a résztvevők egészségének érdekében, aztán jövő héttől határozatlan időre szünetre vonul a műsor. Az Exatlon Hungary stábja kint ragadt Dominikán, miután 30 napra elrendelték, hogy az országból se ki, se be. Így a forgatások szigorú intézkedések mellett, de folyatódnak, pótjátékosok vannak többen is, így a menetrend egyelőre nem borul. A Jóban Rosszban munkálatait is leállították, és mivel a helyzet miatt nem tudják, hogy mikor folytathatják a forgatást, ezért március 23-tól felére csökkentik az új epizódok műsoridejét, hogy a nézők ne maradhassanak újdonság nélkül. Továbbá a Mintaapák forgatása is szünetre vonult.

Hollywood és a mozik esete

Mindezeken túl számos mozi az adott ország rendelete miatt bezárt, vagy korlátozza a nyitvatartást, ezért a nagy filmstúdiók sorra halasztják el a következő hetek filmbemutatóit. Áldozatul esett többekközt a Halálos iramban 9, mely egy egész évet késik, a Fekete Özvegy, a Mulan, a Hang nélkül 2., vagy a 007 Nincs idő meghalni, a már eddig is sokat halasztott Az új mutánsok, de később kerül bemutatásra még a Nyúl Péter 2., a Minyonok 2.: Gru színre lép, és továbbiak. Ezek a lépések újabb kényszerhelyzetet szültek, ami miatt több stúdió is idő előtt bemutatja digitálisan a filmjeit, miközben csak hónapokkal később kellett volna megtenniük ezt. Ilyen például az ebben a hónapban bemutatott Bloodshot vagy az Előre is, de a Jégvarázs 2., a Sonic, a sündisznó, A láthatatlan ember vagy a Ragadozó madarak is korábban érkezik. Ennek a döntésnek értelmében végül áprilisban nem mutatkozik be a mozikban a Trollok a világ körül, hanem egyenest digitálisan válik elérhetővé, esélyt sem adva egy későbbi mozis pályafutásra.

Így állunk tehát a szórakoztatóiparban, de mondhatni még így is csak felületesen beszéltünk pár dologról. Nem említettük például, hogy rengeteg különböző fesztivál, esemény, koncert és más program lett elhalasztva vagy épp törölve a közjó érdekében. Ami viszont biztos, hogy a koronavírus nem csak az egészségünkre hat negatívan, hanem a gazdaságra is, ahol nagy bevételkiesésekre lehet számítani. Reméljük tehát a vírus mihamarabbi legyőzését, addig is #maradjotthon.