Szinkron

A koronavírus miatt szünetel a szinkronizálás is

Az elmúlt napokban a mindennapjaink szerves részét teszi ki a koronavírussal kapcsolatos fejlemények, hírek. Emiatt sok szabályozást is tenni kényszerült a kormány. Sokak biztonsága érdekében sok helyen szigorú szabályok kerültek bevezetésre, és ez a szinkronstúdiókat is elérte.

Tegnap este lehetett először olvasni, hogy a szinkronstúdiók a napokban vagy legkésőbb jövő héttől kényszerpihenőre vonulnak, hogy elkerüljék az esetleges fertőzésveszélyt, illetve, hogy eleget tegyenek a kormányrendeletnek. Hivatalos információnk nincs arról, hogy mégis mennyi időre történik a leállás, ám az egyelőre biztosra vehető, hogy minimum két hetes lesz a szünet.

És hogy ez miért ilyen fontos? Legfőképp azért, mert több csatorna is a szinkronizálással párhuzamosan küldi adásba a premier tartalmait, így megtörténhet, hogy a következő hetekben premierhalasztások is lehetnek, pár hetes szünetek. S amint a színészek visszatérnek a stúdiókba dolgozni, minden bizonnyal rohamtempóban kell dolgozniuk, hogy az egyes csatornáknak még épp időben le tudják szállítani a megrendeléseket.

Egy csatornát mindenképp érint a szinkronizálás, méghozzá az HBO-t. A csatorna rövid közleményt adott ki arra vonatkozólag, hogy két hetet mindenképpen csúszik a szinkronos tartalmaik bemutatása. Így a hónap végére várt WestWorld 3. évada is később mutatkozik be magyarul, vagy a Jim Carrey nevével fémjelzett Most nevess! is csúszik, annak ellenére, hogy épp a héten indult a szinkronos vetítés. Ezen felül szinte minden heti tartalmat érint az HBO-nál a pihenő, így a kiemelt címeken túl az összes később érkezik. A feliratos bemutatók a menetrend szerint folytatódnak.

"Ezúton szeretnénk titeket tájékoztatni, hogy a COVID-19-el kapcsolatos járványügyi intézkedések miatt a magyar szinkronok csak késve fognak felkerülni az HBO GO videótárába. A szinkront készítő kollégák biztonsága és egészségének megőrzése érdekében legalább 2 hetes csúszás várható. A kellemetlenségért elnézést kérünk, ugyanakkor reméljük, hogy a kínálatunkban megtalálható feliratos tartalmak (melyeknek előreláthatólag a tervezett időben elérhetőek lesznek) kellemes szórakozást nyújtanak ebben a nehéz időszakban."

További csatornáktól nem érkezett egyelőre értesítés a csúszásokról, viszont várhatóan lesznek még áldozatai a jelen helyzetnek. Úgy tudjuk, hogy újabban már a Cartoon Network és a Boomerang is több hónappal előre dolgozik, így az ő esetükben jelenleg nem számítunk csúszásokra. A Disney is szeret előre dolgozni, így náluk sem várunk csúszásokat. Bár egyik csatorna esetében sem mehetünk biztosra. Egyedül a Minimax lehet veszélyben, ugyanis ha minden igaz, ők nagyjából egy, másfél, esetleg két hónappal dolgoznak előre. Áprilisban nem készülnek premierrel, így azzal a hónappal nem lesz gondjuk, ellenben a májusi tervekbe még beleszólhat a vírus. A Nickelodeon és testvércsatornái esetében is egy, esetleg két hónapos az előredolgozás.

Az RTL Spike esetében a The Walking Dead 24 órán belül vetített részei lehetnek még bajban, de erre rákérdeztünk a csatornánál is, várjuk a válaszukat.

A másik nagy vesztese a helyzetnek - a nézőkön túl - a Netflix lehet, aki a világbemutatók miatt bár hetekre előre dolgozik, könnyen megtörténhet, hogy az áprilisi premierek már előkészületek alatt állnak, de nem biztos, hogy be is tudják fejezni időben a stúdiók, így előfordulhat, hogy  több tartalom sem érkezik a tervezettek közül magyar szinkronnal a világbemutatóval egy időben.

A fenti okok miatt úgy tudjuk, hogy az Odaát 12. évada is egyelőre feliratosan kerül csak képernyőre.

Nos, igen, jelenleg ez a helyzet. A következő hetekben pedig kiderül, hogy melyik csatornát hogyan érinti ez a rendkívüli helyzet. Szükség esetén pedig frissítjük a cikket.

Frissítés!

- Az Odaát 12. évada már biztosan feliratosan kerül adásba, árulta el az MTVA kérdésünkre.
- A Sony Pictures több premiert is levett a képernyőről: a New Amsterdam a 2x03, a Gyilkos elmék a 15x04, az Amerikai Horror Story: 1984 pedig a 9x03 után tart kényszerpihenőt. A Nagy Ő az édenben egyáltalán nem kerül egyelőre képernyőre.
- A MacGyver 4. évada is el lett halasztva.
- A Marvel's Runaways 3. évada sem kerül még képernyőre.
- A Rólunk szól 4. évada is el lett halasztva.
- A SEAL Team is lepihen a 4. rész után.
- A SWAT a 3x06 után tart szünetet.
- Elmarad a Doktor Murphy 3. évados premierje is.
- Az Árnyvadászok: A végzet ereklyéi 2. évad sem kerül egyelőre adásba
- A Nickelodeon elhalasztotta az Egy csipetnyi bűvölet 2. évadát
- A Nickelodeon nem tűzi egyelőre műsorra az Alvinnn! és a mókusok 4. évados új részeit
- A Nick Jr. levette a Shimmer és Shine, a dzsinn testvérek és a Láng és a szuperverdák tervezett premierjeit
- a The Walking Dead 10x14-es és 10x15-ös epizódjai feliratosan kerülnek képernyőre.
- a Prime a 10x16 után szünetre küldi a Hawaii Five-O sorozatát.
- az AXN kényszerpihenőre küldi az NCIS: Los Angeles legújabb évadát az 5. epizód után.
- a Cool a Szélhámos plébánost vette le évadközben.
Hozzászólások
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Bejelentkezve, mint:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In rhoncus vulputate felis. Duis lorem mauris, ultrices eu libero non, aliquet porttitor felis. Aenean eu nisl mattis, vehicula tortor sed, vulputate massa. Vestibulum at velit sit amet lectus pellentesque consequat. Quisque cursus hendrerit nunc, at egestas libero. Phasellus vel tincidunt augue, in volutpat turpis. Nullam in nibh ac odio varius tincidunt.