MENTRUM
Szinkron

A koronavírus miatt szünetel a szinkronizálás is

Az elmúlt napokban a mindennapjaink szerves részét teszi ki a koronavírussal kapcsolatos fejlemények, hírek. Emiatt sok szabályozást is tenni kényszerült a kormány. Sokak biztonsága érdekében sok helyen szigorú szabályok kerültek bevezetésre, és ez a szinkronstúdiókat is elérte.

Tegnap este lehetett először olvasni, hogy a szinkronstúdiók a napokban vagy legkésőbb jövő héttől kényszerpihenőre vonulnak, hogy elkerüljék az esetleges fertőzésveszélyt, illetve, hogy eleget tegyenek a kormányrendeletnek. Hivatalos információnk nincs arról, hogy mégis mennyi időre történik a leállás, ám az egyelőre biztosra vehető, hogy minimum két hetes lesz a szünet.

És hogy ez miért ilyen fontos? Legfőképp azért, mert több csatorna is a szinkronizálással párhuzamosan küldi adásba a premier tartalmait, így megtörténhet, hogy a következő hetekben premierhalasztások is lehetnek, pár hetes szünetek. S amint a színészek visszatérnek a stúdiókba dolgozni, minden bizonnyal rohamtempóban kell dolgozniuk, hogy az egyes csatornáknak még épp időben le tudják szállítani a megrendeléseket.

Egy csatornát mindenképp érint a szinkronizálás, méghozzá az HBO-t. A csatorna rövid közleményt adott ki arra vonatkozólag, hogy két hetet mindenképpen csúszik a szinkronos tartalmaik bemutatása. Így a hónap végére várt WestWorld 3. évada is később mutatkozik be magyarul, vagy a Jim Carrey nevével fémjelzett Most nevess! is csúszik, annak ellenére, hogy épp a héten indult a szinkronos vetítés. Ezen felül szinte minden heti tartalmat érint az HBO-nál a pihenő, így a kiemelt címeken túl az összes később érkezik. A feliratos bemutatók a menetrend szerint folytatódnak.

"Ezúton szeretnénk titeket tájékoztatni, hogy a COVID-19-el kapcsolatos járványügyi intézkedések miatt a magyar szinkronok csak késve fognak felkerülni az HBO GO videótárába. A szinkront készítő kollégák biztonsága és egészségének megőrzése érdekében legalább 2 hetes csúszás várható. A kellemetlenségért elnézést kérünk, ugyanakkor reméljük, hogy a kínálatunkban megtalálható feliratos tartalmak (melyeknek előreláthatólag a tervezett időben elérhetőek lesznek) kellemes szórakozást nyújtanak ebben a nehéz időszakban."

További csatornáktól nem érkezett egyelőre értesítés a csúszásokról, viszont várhatóan lesznek még áldozatai a jelen helyzetnek. Úgy tudjuk, hogy újabban már a Cartoon Network és a Boomerang is több hónappal előre dolgozik, így az ő esetükben jelenleg nem számítunk csúszásokra. A Disney is szeret előre dolgozni, így náluk sem várunk csúszásokat. Bár egyik csatorna esetében sem mehetünk biztosra. Egyedül a Minimax lehet veszélyben, ugyanis ha minden igaz, ők nagyjából egy, másfél, esetleg két hónappal dolgoznak előre. Áprilisban nem készülnek premierrel, így azzal a hónappal nem lesz gondjuk, ellenben a májusi tervekbe még beleszólhat a vírus. A Nickelodeon és testvércsatornái esetében is egy, esetleg két hónapos az előredolgozás.

Az RTL Spike esetében a The Walking Dead 24 órán belül vetített részei lehetnek még bajban, de erre rákérdeztünk a csatornánál is, várjuk a válaszukat.

A másik nagy vesztese a helyzetnek - a nézőkön túl - a Netflix lehet, aki a világbemutatók miatt bár hetekre előre dolgozik, könnyen megtörténhet, hogy az áprilisi premierek már előkészületek alatt állnak, de nem biztos, hogy be is tudják fejezni időben a stúdiók, így előfordulhat, hogy  több tartalom sem érkezik a tervezettek közül magyar szinkronnal a világbemutatóval egy időben.

A fenti okok miatt úgy tudjuk, hogy az Odaát 12. évada is egyelőre feliratosan kerül csak képernyőre.

Nos, igen, jelenleg ez a helyzet. A következő hetekben pedig kiderül, hogy melyik csatornát hogyan érinti ez a rendkívüli helyzet. Szükség esetén pedig frissítjük a cikket.

Frissítés!

- Az Odaát 12. évada már biztosan feliratosan kerül adásba, árulta el az MTVA kérdésünkre.
- A Sony Pictures több premiert is levett a képernyőről: a New Amsterdam a 2x03, a Gyilkos elmék a 15x04, az Amerikai Horror Story: 1984 pedig a 9x03 után tart kényszerpihenőt. A Nagy Ő az édenben egyáltalán nem kerül egyelőre képernyőre.
- A MacGyver 4. évada is el lett halasztva.
- A Marvel's Runaways 3. évada sem kerül még képernyőre.
- A Rólunk szól 4. évada is el lett halasztva.
- A SEAL Team is lepihen a 4. rész után.
- A SWAT a 3x06 után tart szünetet.
- Elmarad a Doktor Murphy 3. évados premierje is.
- Az Árnyvadászok: A végzet ereklyéi 2. évad sem kerül egyelőre adásba
- A Nickelodeon elhalasztotta az Egy csipetnyi bűvölet 2. évadát
- A Nickelodeon nem tűzi egyelőre műsorra az Alvinnn! és a mókusok 4. évados új részeit
- A Nick Jr. levette a Shimmer és Shine, a dzsinn testvérek és a Láng és a szuperverdák tervezett premierjeit
- a The Walking Dead 10x14-es és 10x15-ös epizódjai feliratosan kerülnek képernyőre.
- a Prime a 10x16 után szünetre küldi a Hawaii Five-O sorozatát.
- az AXN kényszerpihenőre küldi az NCIS: Los Angeles legújabb évadát az 5. epizód után.
- a Cool a Szélhámos plébánost vette le évadközben.