MENTRUM
Újdonságok

A Da Vinci márciusi újdonságai

Az amerikai CW csatorna műsora mellett három felnőtteknek szánt premier is műsorra kerül, illetve Nők napjára is készül a Da Vinci.

Csak nem egy találmány? - új sorozat
21-étől szombatonként 15:00-kor


Egy robot kígyó, amit a műtéteknél használnak. Egy jet ski, ami vízalattjáró. Kőszobrok, melyek a fizika törvényei alapjén készültek. Mindez a Csak nem egy találmány? c. műsorban. Alie Ward műsorvezető feltalálókkal találkozik, és megtudja, hogyan alakul egy ötletmorzsa világjobbító találmánnyá. Neked is van ötleted? A műsorból jó tippeket kaphatsz! Emellett rengeteg fun factet sok, ma már alapvető találmányról.

Csodavilágok: az evolúció önálló szigetei - új minisorozat
1-jétől szombatonként 22:00-kor


Induljunk varázslatos utazásra három elbűvölő szigetre! Műsorunkban Prof. Richard Fortey Hawaii-ra, Madagaszkárra és Madeirára látogat, s a helyi ökoszisztémákat vizsgálva az evolúciót kutatja. Hogyan hagynak el tulajdonságokat egyes élőlények, amire már nincs szükség, vagy egy sziget mérete hogy hat lakóinak számára? Húsevő pillangók, húsz évente egyszer virágzó virágok, törpe vízilovak és gorilla méretű lemúrok – ezek e hihetetlen helyek modern lakói. Kövesd műsorunkat, és csodálkozz rá!

Mikor menjünk vizsgálatra?
22-én 22:00-kor


„Minden nap egy alma az orvost távol tartja”. Ez a régi mondás ma is igaz, hisz tudjuk, a tudatos táplálkozás nagyon fontos egészségünkben. Manapság azonban az egészséges emberek minden tünet nélkül is orvoshoz járnak, hátha megragadnak egy lehetséges betegséget. Bölcs dolog ez? Michael Mosley majd megmondja! Mint egy labor tengerimalac rengeteg tesztet végeztet el magán, majd szakértőkkel értékelteti ki az eredményeket. S mi a konklúzió? Műsorunkból megtudhatod!

Az atomkor titkai
29-én 22:00-kor


Rendkívüli energiaforrás vagy hatalmas veszély az emberekre? Prof. Jim Al-Khalili az angliai Sellafield nukleáris létesítményben tesz exkluzív látogatást. Semleges nézőpontból vizsgálja az előnyöket és hátrányokat, s az erőmű napi működését. A hibákból tanulhatunk. De az elég-e? Izgalmas műsorunkból mindenki eldöntheti.

Inspiráló nők - speciális műsorblokk
8-án 18:00-22:00 között


Március nyolcadikán a világon mindenütt a Nemzetközi Nőnapot ünnepeljük, hogy olyan világban élhessünk, ahol mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik. Otthon a saját életedben szereplő nőkkel ünnepelhetsz, akik különlegessé teszik a világod – anyukák, nővérek, tanárok. Ha a Da Vinci TV-vel tartasz, a múlt, jelen és jövő inspiráló nőalakjaival ismerkedhetsz meg szuper műsorainkon keresztül.

Időszámításunk előtt 60-ban a kelta királynő megvédte népét a rómaiak ellen. Ismerd meg a bátor Boudica történetét a Történelem másképp sorozatban!

A modern zene előfutárát, Delia Derbyshire-t és a tudomány meghatározó alakját, Marie Curie-t ismerheted meg az Abszolút zsenik Dickkel és Dommal c. műsorunkban. Michaela azt keresi, mi legyen a szakmája felnőtt korában – amesterséges intelligencia kutató nagyon jól hangzik, a Ha felnövök aktuális epizódjában.

Gondolatébresztő női kutatók jelennek meg az esti műsorokban, két lenyűgöző dokumentumfilmben. A nők felemelkedése címűben Dr. Amanda Foreman vezet bennünket végig a történelmen, a Varászszámokban pedig Hannah Fry fedezi fel a matematika mágikus varázsát egyedi mégis közérthető módon.

Nézd a Da Vinci-t március 8-án, ahol minden kíváncsi elme számára kínálunk valami érdekeset!

18:00 Történelem másképp – A bátor Boudica
18:30 Ha felnövök – Állatorvos; Ha felnövök – Mesterséges intelligencia-kutató; Ha felnövök – Tűzoltó
19:00 Abszolút zsenik Dickkel és Dommal – Marie Curie és a robbanó fészer
19:30 Abszolút zsenik Dickkel és Dommal - Derbyshire és a Ki vagy, doki?
20:00 A nők felemelkedése - Civilizáció
21:00 Varázsszámok: Hannah Fry és a matek varázslatos világa - A számok mint istenek

Folytatódó újdonságok: Ikerdokik bevetésen - 7. évad, minden hétvégén 15:30-kor