MENTRUM

Összecsap az AMC és a DIGI: Eltűnik a Spektrum, a Minimax, a TV Paprika és még sok más

Pár napja jelentette meg a román RCS & RDS tulajdonában álló DIGI Távközlési és Szolgáltató kft. a jövő évi Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF), melyben külön ponttal kiemelték, hogy a Magyarországon bejegyzett AMC Central Europe (Minimax, AMC, Sport1, Sport2, Film Café, Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home) csatornáit felmentik a szolgáltatásaik kínálatából január elsejével. A döntés ugyanúgy vonatkozik a DIGI kábeles és műholdas előfizetéseire is, az előfizetett csomagtól függetlenül. A szolgáltató eleinte azzal magyarázta, hogy nem sikerült időben megegyezniük, ezért kénytelen voltak meghozni ezt a drasztikus lépést. Az egyelőre tisztázatlan, hogy melyik fél nem volt képes a megegyezésre.

Az AMC Central Europe, melynek a csatornái korábban a már megszűnt Chello Media irányítása alá tartoztak már csupán árnyékuk egykori önmaguknak. Nézettségi szempontból nem hoznak kiemelendő sikereket, csupán elvannak a saját kis világukban. A cég zászlóshajónak számító AMC filmcsatornájának kínálata jelenleg hetente ugyanazoknak a filmeknek az ismétléséből épül fel. A tengeren túlon gyártott sorozataik, amik kis változatosságot tudnának nyújtani a kopár kínálatuk mellett, csupán csak elvétve jelennek meg gyakran egyszer-kétszer levetítve, ismétlések nélkül. A hosszú ideje vergődő Megamax január elsején "végre" megszűnik, melynek keletkező szabad helyét nem használja fel a szolgáltató más célokra, inkább eldobja azt.

A telekommunikációs cég nem először lép meg hasonló kaliberű döntést. Még 2012-ban a Discovery Global Enterprises médiaszolgáltatóval nem sikerült dűlőre jutniuk, melynek következményeképp a társasághoz köthető csatornák (Discovery Channel, TLC, Investigation Discovery, Animal Planet, Travel Channel, stb.) teljesen kikerültek a kínálatból. A DIGI ekkor alternatívaként saját portfóliós csatornáival próbálta feltölteni az űrt, amit a szélnek eresztett csatornák hagytak. Ennek ürügyére lettek bevezetve a DIGI Life, a DIGI Animal World és a DIGI World csatornák. Jelenleg is felkínálja a nézőknek a szolgáltató a lehetőséget, miszerint hasonló tematikával, mint a kikerülő AMC-csatornák találhatnak más néznivalókat. Az AMC filmcsatorna helyett a DIGI szintén saját maga által üzemeltett Film Now csomagját kínálja fel. A Spektrum Home, a nemrégiben közéleti műsoroknak befogott csatornát a nézők továbbra láthatják a szolgáltatónál, mivel annak kicsivel tovább él a szerződése, továbbá a nézők ingyenesen foghatják a MindigTV földfelszíni sugárzásának keretében az adott vevőegységen keresztül. Arra nem sok esély van, hogy a DIGI a Minimax és a TV Paprika által keletkező űrt saját újonnan induló csatornákkal akarja majd pótolni.

Az AMC a csatornáihoz tartozó közösségi oldalakon hívja fel a nézők figyelmét az év elején bekövetkező váltásról. Arra buzdítják őket, hogy jelezzék a DIGI ügyfélszolgálatán és egyéb elérhetőségein, hogy tovább szeretnék nézni csatornáikat és ne szabaduljanak meg tőlük. A DIGI azonban nem nagyon látszik vevőnek a kompromisszumra. Álláspontot foglaltak és tényszerűen közlik, hogy az AMC-csatornák kivezetésre kerülnek a kínálatukból. Esetleges lehetőséget a későbbi megállapodásra nem is kínálnak az ő részükről. Szóval lehet ideje megbékélniük a DIGI nézőinek, hogy hamarosan új kedvenc csatornák után kell keresniük a csatornalistában.