MENTRUM

'Állati' karácsony a közmédia csatornáin

Ahogy minden évben, az idei karácsonyi ünnep idején is különleges filmes meglepetésekkel vár minden korosztályt a tévéképernyők elé az MTVA.

Az ünnepi napok az idén is remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy a család apraja-nagyja önfeledten utazhasson a filmek nyújtotta különleges világban. Ám a legfontosabb, hogy a gyerekek is csillogó szemmel, varázslatos élmények részesei legyenek, sőt a felnőttek is újra gyereknek érezhessék magukat. Ha csak rövid időre is, az ünnepi időszakban kilépjenek a rohanó világunkból.

Az ’Állati’ szó valóban azokat az önfeledt szórakozást ígérő filmeket rejti, amit a karácsony kínál a családok és egyedülállók, a fiatal és az idősebb korúak, az ember- és állatszeretők és a varázslat, a csodák kedvelőinek számára is. Nem mellesleg tényleg kedves állatok a főszereplők.

A mesecsatorna, az M2 kínálatából főként a kisebb gyerekekre gondoltunk A hósárkány (cseh mesefilm, 2012), A kincs (cseh mesefilm, 2012), Grimm meséiből: Holle anyó (német mesefilm, 2008), A kiskondás (német mesefilm, 2017), A szerencsetündér sárcipője (német mesefilm, 2018), és a megunhatatlan klasszikusok, mint a Micimackó (amerikai animációs film, 2011) akinek a barátait be sem kell mutatni, hiszen a százholdas Pagony lakóit (Füles, Malacka, Tigris…) minden gyerek ismeri, ahogyan A kis hableány (amerikai animációs film, 1989) halacskáit is, de a többi kedvenc sorozat karácsonyi történetei is jó szórakozást ígérnek (Peppa malac, Brümmögők, Matrica).

A Duna Televízió-n a Rex, a kölyökfelügyelő-ben (német, 1997), a kölyökkutyus karácsonyi ajándékként kerül Bennyhez, Lilli boszi megmenti a karácsonyt (német,2017), Lilli legjobb barátja Hektor, a repülő sárkány, az ég királya. A Pinokkió-t (olasz, 2013) egy beszédes Tücsökkel találkozik össze, aki megtanítja Pinokkiót arra, hogy milyen is a csodálatos valóság és segíti a bábut álmai elérésében. Cirmos karácsony (amerikai családi film, 2012) történetében sajnos a Télapó allergiás a macskaszőrre, s amikor ledönti lábáról a betegség, a vakmerő és kissé bolond kiscicák elhatározzák, hogy segítenek, mert a karácsony nem maradhat el. Timber, a kincskereső csodakutya (am. 2014) egy energikus, imádnivaló Husky kutyus, aki egy szép napon a Jones család farmjára kerül, ahol új gazdákra lel a tizenkét éves Mikey és nővére, Claire személyében. Mázli, a csodakutya megszökik gazdájától, és inkább szabadon, az utcán tengeti mindennapjait, egészen addig, míg bele nem botlik egy kedves családba (angol, 2014). Csillaghercegnő (norvég, 2012), aki kalandos utazása során találkozik az erdei manókkal, az északi széllel és a Mikulással is. Pixy, a karácsonyi manó és a Pixy, a karácsonyi manó visszatér (dán, 2014) története ugyan nem állatok, de a csodálatos manók világába repít. A Pizsamaparti (svéd, holland, 2016) furcsa és kalandos éjszakáján egy kislány segítségére lesz két kis beszédes, rakoncátlan borz, de ha a Télapu három részének rénszarvas-húzta szánjaira gondolunk, ott is az állatok közül hűséges társainkkal találkozunk.

Mindenkinek jó időtöltést, meghitt pillanatokat, maradjanak a csatornáink előtt, töltsék velünk a Karácsonyt is!