MENTRUM
Ifjúsági

Ideiglenesen eltűnik A Lármás család a képernyőkről (Frissítve)

Azonnali műsorváltozás lépett életbe a Nickelodeon-on, lekerült a műsorról A Lármás család. A kenyai betiltás a mi régiónkra is hatással van. A cikket a Nickelodeon hivatalos álláspontjával frissítettük.

A Kenyai Filmosztályozási Bizottság, azaz a KFCB összesen hét animációs sorozatot tiltott be három csatornáról arra hivatkozva, hogy ezekben a sorozatokban normálisnak állítják be a homoszexualitást, sőt olykor dicsőítik azt, nem mellesleg ezek még károsítják is a családot. A következő sorozatok lettek betiltva Kenyában: Steven Universe, Clarence, Kalandra fel!, A Lármás család, Korra legendája, Hé, Arnold!, Csillag kontra Gonosz Erők. Ezekiel Mutua, a KFCB szóvívője megmagyarázta mi okuk volt e sorozatok beszüntetésére.

Steven Universe: A sorozat két leszbikus párt is bemutat: Rubint és Zafírt, illetve Gyöngyöt és Rózsát. Rebecca Sugar, a műsor alkotója azzal magyarázta ezt, hogy nem várhatja meg míg a gyerekek felnőnek és közöljék velük, hogy más emberek is vannak. Ezt állítja a KFCB, pedig valójában sosem lett kimondva a sorozatban, hogy leszbik lennének, csupán utalások lettek téve.

Kalandra fel!: Buborék hercegnő és Marceline kapcsolatban élnek a bizottság szerint, pedig valójában ez sem bizonyított. Sőt, utalás sem történik rá.

Clarence: a sorozatban feltűnik egy meleg pár, illetve Jeff szülei nők.

A Lármás család: Clyde szülei egy meleg házaspár, akik alig tűnnek fel a sorozatban. Nálunk ezek az epizódok eddig még nem lettek leadva, azaz be lettek tiltva. Pár napja viszont az egész sorozat erre a sorsra jutott. Részletek lejjebb.

Korra legendája: bár a sorozat már 2014-ben véget ért, továbbra is "veszélyes". A KFCB szerint feltűnik egy leszbikus pár a sorozatban (Korra és Asami), akik naplementében a szellemek világába utaznak egy romantikus vakációra. Ez valamennyire igaz is, de a sorozatból nem derül ki egyértelműen, hogy Korráék egy párt alkotnának. A sorozat befejezése után a készítő azt nyilatkozta, hogy a lányok egy párrá lettek a sorozat végén. A bizottságnak ennyi is elég volt, hogy megtegye a szükséges lépéseket.

Hé, Arnold!: a hivatalos állítások szerint Arnold a szexuális együttlétről mesél a sorozatban. Valójában ez soha nem történt meg. Egyes oldalak szerint a döntéshozók találhattak egy teória-oldalt, ahol mocskos elméleteket próbálnak belemagyarázni a sorozatba.

Csillag kontra Gonosz Erők: a második évadban a háttérben több melegpárt is láthatunk csókolózni.

Ezek a betiltások nem lesznek egyszerűek, hiszen a csatornák nem csak Kenyában sugároznak, hanem Afrika több országában is. A Nickelodeont terjesztő Viacom így nyilatkozott az esetről: "Elismerjük az ügyfelek aggályait. Míg megvizsgáljuk a lehetőségeket, felfüggesztjük a szóban forgó sorozatokat Afrikában." Továbbá a "Viacom International Media Networks (VIMN) Afrika és a Nickelodeon Afrika elkötelezett a sokszínűség és a befogadóképesség mellett, így a VIMN tiszteletben tartja a piacok különböző kultúráit és szabályozásait."

A Cartoon Network nyilatkozata: "Az ügyfelek által felvetett problémák tiszteletben tartásával biztosítjuk, hogy csatornáink és a műsoraink a gyermekek számára megfelelőek és nem tartalmazzák ezeket az üzeneteket. Ahogyan más piacokon, úgy Afrikában is tiszteletben tartjuk a helyi szokásokat, törvényeket és kultúrákat, és egyes esetekben ez azt is jelenti, hogy az amerikai, eredeti változat módosított verzióját sugározzuk. Folyamatosan figyeljük a nézői visszajelzéseket, hogy megbizonyosodjunk a helyzetről, és ez egy olyan felelősség, amit komolyan veszünk."

És most jön az amiért foglalkozunk a témával. A fentebb említett betiltás június 22-én lépett életbe Kenyában, ezáltal nálunk is. A mi esetünkben ez annyit teszi, hogy a Nickelodeon azonnali hatállyal levette a műsoráról A Lármás család című sorozatát, annak ellenére, hogy a Clyde szüleit  akár megemlítő epizódok nálunk soha nem is kerültek adásba. Továbbá a Nickelodeon honlapjáról is eltűnt a sorozat minisite-ja. Azt, hogy nekünk mi közünk ehhez az esethez, miért kellett levenni a sorozatot és várható-e a visszakerülése, nem tudjuk. Mindenesetre megkérdeztük a Nickelodeon-t, remélhetőleg hamarosan közölhetjük az álláspontjukat.


Addig is A Lármás család a következő sorozatokkal lett helyettesítve június 22-től:

Hétköznap

07:45 Bunsen, a bestia
09:45 Tündéri keresztszülők
10:15 Tündéri keresztszülők
18:55 Csőrös Harvey
19:10 Tündéri keresztszülők

Hétvége

10:20 Tündéri keresztszülők
17:15 Tündéri keresztszülők

Megkérdeztük a Nickelodeon-t a jelenlegi helyzetről, illetve, hogy várható-e a sorozat visszatérése a képernyőkre. A következőt nyilatkozták:

A helyi szabályozó hatóságok észrevételeit tiszteletben tartva a Nickelodeon felfüggesztette a Lármás család sorozat afrikai országokba történő sugárzását. Ugyanez a műholdas sugárzás szolgál ki jó néhány kelet-közép-európai országot, köztük Magyarországot is, ezért a nézők egyelőre ezekben az országokban és nálunk sem láthatják ezt a sorozatot. Igyekszünk mihamarabb technikai megoldást találni arra, hogy az érintett európai országokban ismét elérhetővé váljon ez a tartalom a Nickelodeon csatornákon.

A helyzet tehát nem reménytelen, remélhetőleg hamarosan arról számolhatunk be, hogy a csatorna egyik legnézettebb sorozata visszatér a képernyőkre.

Mit gondoltok az esetről?