MENTRUM
Ifjúsági
Újdonságok

2016 hazai viszonylatban: Nickelodeon

A Nickelodeon 2016-os kínálatával folytatjuk az évösszegzést.

A Nickelodeon végig, egész évben szállította a premiereket: ebben sorozatok, filmek, különkiadások mind helyet foglaltak. Lássuk mit kínált 2016-ban a Nickelodeon.

A Nickelodeon is viszonylag erősen kezdte az évet. Januárban ugyanis több közönségkedvenc sorozatukból adtak új részeket. Ilyen a Thunderman család 2. évadának vége, a SpongyaBob Kockanadrág 9. évados új részei. Szintén ebben a hónapban finálézott a Nicky, Ricky, Dicky és Dawn 1. évada, a Hathaway - Thunderman crossover is ekkor került képernyőre, ahogy a Kung fu Panda 2. évadának eddig kimaradt dupla része is januárban volt látható, nagyjából három évvel az RTL Klubos bemutató után. Februárban régi ismerősök új köntösben érkeztek a Nick képernyőjére, bemutatkozott az Alvinnn! és a mókusok, megtudhattuk milyen a Kamu vámpír, a buliból pedig Csőrös Harvey sem maradhatott ki. Márciusban sem maradtunk új sorozat nélkül. Megtudhattuk mi az a 100 dolog amit tudnunk kell a gimi előtt, pár nappal az ameriaki adás után idén is láthattuk a Kids' Choice Awards, egész hónapban képernyőn voltak Alvinék, továbbá elindult a Láng és a szuperverdák 2. évada.

Lendületesen indult az év a csatornán. Ezt a fenti összegzőben is láthatjátok. Ez a lendület kicsit megcsappant áprilisra. Ekkor láthattuk a Winx Club 7. évadának második felét, a Dóra és barátai 2. évada szintén ekkor indult, illetve még három sorozat jelentkezett néhány epizóddal. Ezt követően májusban már több új évad is indult. Bemutatkozott A mancs őrjárat 3., a Bella és a Bulldogok 2., a Nicky, Ricky, Dicky és Dawn 2., a Sanjay és Craig 3. és a Tini Nindzsa Teknőcök 4. évadai. Júniusban új sorozatként csatlakozott a Game Shakers csapata, illetve az emberi kutya, Rufus is tiszteletét tette. Új részekkel jelentkezett többekközt az Alvinnn! és a mókusok, a Csőrös Harvey és a Dóra és barátai. Nem mellesleg ebben a hónapban rövidült a délelőtti Nick Jr. blokk, helyét a Nickelodeon sorozatai vették át. Aztán a nyár közepén kicsit lecsendesített a csatorna. Júliusban főbb premierként a Veszélyes Henry 2. évada debütált. Egyébként júliusban többekközt SpongyaBob, Shimmer és Shine illetve Csőrös Harvey jelentkeztek új epizódokkal.

A nyár alapjában véve uborkaszezonnak van tekintve. Nem hiába volt gyenge a kínálat júniusban és júliusban. És ez sajnos augusztusban is hasonló volt. Igaz, új sorozatot így is kaptunk A Lármás család személyében. Új részekkel jelentkezett még a Bella és a Bulldogok és a Tini Nindzsa Teknőcök. Iskolakezdésre rengeteg premiert kaptunk. Stílszerűen megkaptuk a 100 dolog a gimi előtt 1. évadának második felét, Alvinék újra feltűntek a színen, Sanjay és Craig pedig ekkor fejezték be pályafutásukat. A Thunderman család 3. évada szintén e hónapban került képernyőre. És itt kell megjegyeznünk, hogy a sorozat azóta is jelentkezik új részekkel vasárnap esténként, így az évad szünet nélkül kerül képernyőre, finálé pedig valamikor 2017 februárjában várható. Továbbá Vad kaland a Vadnyugaton címen egy 3 részes minisorozat is képernyőre került.

Október új sorozatot hozott kis hazánkba. Bemutatkozott a Rocksuli című film alapján készült sorozat, illetve hozzánk is eljutott a Tündéri keresztszülők, immár 10. évada. Halloweenra több idevágó témájú új epizód is debütált. Ezt követően novemberben folytatódott a Game Shakers 1. évada, a Tini Nindzsa Teknőcök 4. évada és láthattuk a Thunderman ikrek és Swellview hőseinek közös hőstetteit. Most decemberre jutott A Lármás család, a Bella és a Bulldogok és A mancs őrjárat premier epizódjai. Újdonságként pedig bemutatkozott Albert illetve a Nickelodeon sztárjainak karácsonyozásába is betekinthettünk a Karácsonyi kelepce című különkiadásban.

Nézettség szempontjából a Nickelodeon abból a perspektívából tekinthető stabilnak, hogy egész évben, havi szinten az első helyen végzett, egyszer taszította csak le a CN, egyszer pedig a Disney Csatorna. Az idei nézettségek itt visszanézhetőek.

Összegzésül talán bátran kijelenthető, hogy a Nickelodeon, ellentétbe állítva a Disney Csatornával, kevesebb premierrel is tud sikereket elérni. A biztos műsorszerkezet a biztos nézettséget is jelentheti ezesetben.