MENTRUM
Ifjúsági
Újdonságok

Ilyen volt 2017: Cartoon Network

A Cartoon Network 2017-es éve nagyon izgalmas volt minden tekintetben. Mindenki döntse el magának, hogy ez pozitív vagy negatív jelentéssel bír számára.

2017-ben sok dolog történt a csatornával. Szépen, sorban haladva haladjunk, kezdjük rögtön az elején. Steven Universe visszatért már januárban és rögtön új részeket is hozott magával. Új sorozatkéént a Justice League Actiont köszönthettük és hogy a szuperhős vonalon haladjunk tovább, a Tini titánok, harcra fel! és a Pindúr pandúrok új részeit nézhettük. E két csapat pedig egy különleges, közös kalanddal is megörvendeztette a nézőket. Január végén a csatorna rendszere kicsit összegabalyodott a sok nyelv miatt. Februárban elindult a Parkműsor utolsó szezonja, bemutatták a Bűvös varázskardokat - igazából már januárban és egyelőre csak a minisorozatokat - és a DC Super Hero Girls-t. Évadpremier volt a Nexo Knights 3. évada, új részek pedig a Nagyfater bátyóból kerültek képernyőre. Február közepén aztán egy megdöbbentő hírt oszthattunk meg: 60 sorozat epizódot tiltott be a csatorna, némelyiket ideiglenesen, ugyanis az ősz folyamán visszatértek. Biztosan a cenzúrázás miatt kellett őket kivonni a forgalomból. Már márciusban láthattuk a Bűvös varázskardok teljes sorozatát, folytatódott a Ben 10 és a Kalandra fel!, melyből A sziget című minisorozat is műsorra került.

Áprilisban a következő műsorok folytatódtak: Ninjago - új, 7. évad, Gumball csodálatos világa, Clarence, A nagy Cartoon Network-show, Justice League Action. Továbbá Húsvétra és Bolondok napjára is készült egy-egy kisebb maratonnal a Cartoon Network. Májusban pedig a Medvetesók és a Yo-kai őrzők aktuális évadai mellett adásba került a Pindúr pandúrok új részei és a Sárkányok illetve a Transformers: Robots in Disguise legújabb évadai.


Elérkeztünk a nyári hónapokhoz. Az év legmelegebb időszakában nem sokan tévéznek, ennek ellenére a CN igyekezett lekötni a velük tartó közönséget. Júniusban bemutatták a Tini titánok, harcra fel! 5 részes különkiadását, minisorozatát, majd a sorozat 4. évada is elindult. Folytatódott a Ninjago 7., a Ben 10 1. évada és elindult a DC Super Hero Girls 2. szezonja. Aztán júliusban megkezdődött a Parkműsor véghajrája, majd elindult a Medvetesók 3. évada, új Kalandra fel!-minisorozatot láthattunk és a Bűvös varázskardok új részei is e hónapban voltak láthatóak. És idén is volt Szavazz és tévézz!, melyben a nézők döntöttek mit sugározzon a Cartoon Network vasárnap délelőttönként. Végül augusztusban nálunk is véget ért egy korszak. A Nexo Knights 4. évada, a Nagyfater bátyó 5. évada, a Yo-kai őrzők és a Justice League Action új részei voltak még műsoron e hónapban.


Szeptembertől több izgalmas dolog is történt a csatornával. Ebben a hónapban premierként láthattuk a Derült égből fasírtot és az OK K.O.! Legyünk hősök! minizódjait új sorozatként, illetve a Pindúr pandúrok, a Gumball csodálatos világa és a Steven Universe új részeit. Továbbá halasztani kényszerültek a DC Super Hero Girls új részeit és e sorozatnak a Lego különkiadását. Már augusztus óta tesztelték a cseh hangsávot a Cartoon Network-ön, szeptemberben pedig egyre több sorozat kapta meg ezt a specifikációt. Ekkor röppent fel a csatorna HD változatának indítása, ami hivatalosan azóta sem indult el még a szomszédainknál sem. Októberben amellett, hogy halloweeni maratonra készült a gyerekcsatorna, elrajtolt a Clarence 3., a Ben 10 2. évada és a Bűvös varázskardok 1. évadából is láthattunk új részeket egy új minisorozatot követően.

Múlt hónapban új Tini titánok, harcra fel!-részeket, Transformers: Robots in Disguise-részeket is láthattunk, de bemutatták az OK K.O.! Legyünk hősök! című sorozatot, a Pukkancsot bemutató új Pindúr pandúrok-részéket és Gumball mindennapjaiba is bepillanthattunk. Végezetül pedig ebben a hónapban folytatódott a Derült égből fasírt, a Justice League Action és a Pindúr pandúrok.

A Cartoon Network a Disney Csatornához hasonlóan folyamatosan küzd, hogy feljebb kerüljön a nézettségi ranglistán, ám mind hiába minden erőfeszítésük ellenére. Egész évben nagyjából 4% körül teljesített, ám szeptemberben sikerült kiugróan teljesíteni, amikor kódolatlan hónapot tartottak. Ekkor majdnem elérte a 6%-ot.

A 2017-ben a Cartoon Network továbbra sem hazudtolta meg magát, többször is élt a műsorhalasztások lehetőségével, esetleg az epizódok sorrendjének megváltoztatásával, ám ezt talán sokan észre sem vettétek. A premierek száma és az igyekezet becsülendő a részükről, már csak azt kellene valahogy megoldják, hogy amit megígérnek azt tartsák is be.