30 éves A Simpson család – egész napos sorozatmaraton a Humor+ -on!

Harmadik X-be lép A Simpson család – a világ egyik legnépszerűbb famíliájának történetét 30 évvel ezelőtt, 1989. december 17-én kezdték sugározni Amerikában. Simpsonék azóta bejárták a világot, meghódítva a hazai közönséget is. A kerek évforduló apropóján a Humor+ december 17-én egész napos maratonnal várja a nézőket. Egymást követik majd a legviccesebb epizódok, este pedig képernyőre kerül a rajzfilmsorozat alapján készült film is.

Valószínűleg kevesen vannak, akik ne ismernék a furcsa, citromsárga család nem ritkán szürreálisan vicces hétköznapjait. Akiknek történetei kortól, nemtől és társadalmi rétegtől függetlenül mindenki számára szórakoztatóak – és talán épp ebben rejlik a titkuk. A Simpson család, a nagysikerű amerikai sitcom első adása 1989. december 17-én került képernyőre Amerikában, és azóta a világ legfelkapottabb sorozatai között tartják számon. Az eddig készült 31 évadával és több, mint 600 epizóddal minden idők leghosszabb ideig sugárzott szituációs komédiájaként emlegetik.

Készítői számos elismerést zsebeltek be az elmúlt évek során, köztük 31 Emmy-díjat, a Time magazin a 20. század legjobb televíziósorozatának választotta Simpsonékat, és a Hollywoodi hírességek sétányán is elismerték a sorozatot egy csillaggal. Ami pedig nekünk nagy büszkeség, hogy az alkotók sorában egy magyarral is dicsekedhetünk: Csupó Gábor stúdiója készítette az első három évadot, és neki köszönhető az eredetileg fekete-fehérre tervezett szereplők jellegzetes sárga bőre és kék haja.


A Simpson családnak óriás hatása volt több szempontból is. Minden későbbi animációs sitcom őse – úgy, mint például A Family Guy, South Park, Futurama vagy a Rick és Morty. Az elmúlt években több, a sorozatban szereplő szófordulat is bekerült az Oxford English Dictionary-be, ilyen például a Homertől elhíresült D’oh! – amiből ezáltal hivatalosan is angol kifejezés lett. Sokat elárul a népszerűségről az is, hogy Marge Simpson a Playboy címlapjára került a sorozat 20. évfordulóján.

Rengeteg kulturális utalás, vendégszereplők egész sora és több jóslat is volt az elmúlt 30 évben a sorozat történetében. Simpsonék olyan sok sztárvendéget vonultattak fel az elmúlt időszakban, hogy bekerültek a Guinness Rekordok könyvébe. Az eddigi évadokban szerepelt például: Harry Potter, Meryl Streep, Elizabeth Taylor, Kim Basinger, Elton John, Sting, a U2, Glenn Close, Edward Norton, Winona Ryder, Mel Gibson, az X-aktákból Scully és Mulder, Johnny Cash vagy az Aerosmith is. A készítők pedig mintha csak időnként belenéznének a varázsgömbjükbe: eddig már több későbbi esemény eljövetelét is megjósolták. Így jövendölték meg például, még jóval Donald Trump beiktatása előtt, hogy egy napon az Egyesült Államok elnöke lesz. De a látnoki képességek Michelangelo híres Dávid-szobrának esetében is beigazolódtak. Az egyik részben a sztori szerint a springfieldiek a szobor meztelensége miatt tüntettek, nemrégiben pedig Szentpéterváron az oroszok azért vonultak utcára, hogy lefedjék a szobor másolatát.

Zajlanak az események tehát Simpsonéknál, úgyhogy üdítőt és popcornt bekészíteni, december 17-én jön az egész napos Simpson család maraton, amelyet érdemes lesz figyelemmel követni, mert az eddigi legviccesebb epizódok kerülnek képernyőre. Este 20:00-tól pedig érkezik a 2007-ben, David Silverman rendezésében készült film is, amelynek egy jelentős mellékszerepében feltűnik Tom Hanks és Albert Brooks, illetve a Green Day együttes is megjelenik egy kisebb epizódszerepben.

A vizuális élményt tovább fokozza, hogy egész decemberben speciális, A Simpson családhoz kapcsolódó arculati elemek lesznek láthatók a Humor+ -on.

Forrás: TV2 (Humor+)
Megosztás
Köszöntünk egy új világban!
Vadonatúj portál a média világában történő legfrissebb hírekkel.
Mentrum
Mentrum Kids
Az HBO GO januári újdonságai
Interjú Pupos Tímea szinkronszínésszel és szinkronrendezővel
A Kung Fu Panda: A végzet mancsai szinkronhangjai
A Da Vinci februári újdonságai
A Netflix 6. heti (feb. 3-9.) újdonságai
Spoileres a Stranger Things 4 első előzetese